Предавање професора Александра Милановића на тему „Недаће са родно осетљивим језиком и муке које нас чекају од маја ове године“

Народна библиотека Смедерево је и ове године учествовала у значајној манифестацији Друштва за српски језик и књижевност Србије: Март – месец српског језика, коју је 2022. године покренуло Друштво у сарадњи са катедрама за српски језик и српску књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, са намером да кроз предавања, радионице, изложбе и друге активности укаже на значај неговања нашег језика и језичке културе.
Заједно са Друштвом за српски језик и књижевност за Подунавски округ и Гимназијом у Смедереву били смо организатори изузетно посећеног предавања, које је у среду 13. марта 2024, у Свечаној сали Гимназије Смедерево одржао професор доктор Александар Милановић, редовни професор на Катедри за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета Универзитета у Београду, председник Савета за српски језик Републике Србије, члан Одбора за стандардизацију српског језика и потпредседник Друштва за српски језик и књижевност Србије. Професор Милановић се бави историјском граматиком и историјом српског књижевног језика, савременим српским језиком и питањима језичког нормирања. Овом приликом говорио је о теми такозваног „родно осетљивог језика“, изузетно актуелном и све захтевнијем правном, културолошком, друштвеном и језичком питању.
Предавању су присуствовали и проф. др Виктор Савић са Катедре за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета у Београду и мр Момир Радић из адвокатске канцеларије ,,Радић“, која је Уставном суду поднела иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности.
У време свеопште кризе и својеврсне угрожености нашег матерњег језика, његове лепоте и природности, као и целокупне српске културе, књижевности и националног идентитета, препознајемо значај одазивања овој манифестацији и важност подршке водећим образовним, језичким и културним институцијама, којима смо подразумевајући ослонац.
Предавање је испред Народне библиотеке Смедерево најавила Сања Дробњаковић, професор српског језика и књижевности и дипломирани библиотекар.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *