Предавање Марине Лазовић о дворској библиотеци деспота Ђурђа Бранковића

У организацији Народне библиотеке Смедерево и Музеја у Смедереву у четвртак, 23. фебруара 2023. године, одржано је предавање Марине Лазовић, библиотекара саветника и директорке Библиотеке, на тему „Дворска библиотека деспота Ђурђа Бранковића“.
Једна од најзначајнијих средњовековних библиотека у Србији била је у Смедереву, на двору деспота Ђурђа, који је из своје престонице Смедерева, као један од најобразованијих српских владара, ширио писменост, развијао књижевност, сликарство, музику и архитектуру. У тадашњем центру културе и на свом двору, деспот је окупљао добре писаре и залагао се за квалитетне преводе и преписе рукописа. Сакупљао је и у својој библиотеци у дворској капели Малог града Смедеревске тврђаве чувао вредне рукописе. Након пада Смедерева 1459. године, ове књиге су биле у поседу деспотових синова, а потом су, током наредних векова, расуте, те се данас оне сачуване налазе у културним установама широм Европе.
Ова библиотека је једним делом реконструисана, а део је представљен у Музеју у Смедереву на изложби Рукописна средњовековна баштина Бранковића, коју су креирали Библиотека и Музеј. У оквиру програма, Љупка Васиљев, археограф саветник Народне библиотеке Србије у пензији, говорила је о свом раду на копијама из рукописа, које је 1972. године израдила за Музеј у Смедереву. Поред њих, ову изложбу чине и копије добијене на коришћење од Библиотеке Српске патријаршије и Музеја Српске православне цркве у Београду.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *