Изложба књига поводом 80-годишњице петојунске експлозије у Смедереву

ПЛАМЕН НАД СМЕДЕРЕВСКИМ ГРАДОМ

~ Сећање на 5. јун 1941. године ~

Експлозија муниције у Смедеревској тврђави највећа је несрећа која је задесила Смедерево у његовој дугој историјској прошлости. Петог јуна 1941. године, у 14 часова и 14 минута, град  је потресла страховита експлозије депоноване муниције, коју су Немци сакупљали за потребе своје ратне индустрије. На самом почетку Другог светског рата, Смедерево је дало велике људске и материјалне жртве.

Први запис о овом догађају настао је 1948. године. У рукописном тексту „Хроника о експлозији муниције 5. јуна 1941.  године у Смедереву” Аранђел Р. Стефановић је забележио сведочења својих познаника и пријатеља на основу којих је настао један прилично тачан опис догађаја.

Двадесет пет година након експлозије, Милан Вулетић, историчар и виши кустос Музеја у Смедереву, објавио је резултате својих истраживања, а расветљавању петојунске трагедије допринеле су и публикације „Смедерево – српска Хирошима” Милорада Милановића и „Трагање за истином” Мирослава Станковића. Сећања и казивања преживелих очевидаца забележио је Славко Домазет у књизи „Од оних који су остали”.

Поводом 80-годишњице петојунске експлозије, на Позајмном одељењу постављена је изложба „Пламен над Смедеревским градом” која представља избор завичајне грађе о једном од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Смедерева.

У оквиру Дигиталне завичајне збирке читаоцима су доступне публикације „Од оних који су остали” и „Смедерево – српска Хирошима”.

Милорад Милановић, „Смедерево – српска Хирошима”, Смедерево, 1998. https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Zavicajne_zbirke/Narodna_biblioteka_Smederevo/knjige/NBSD_075#page/0/mode/1up

Славко Домазет, „Од оних који су остали”, Смедерево, 1991.                                                                     https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Zavicajne_zbirke/Narodna_biblioteka_Smederevo/knjige/NBSD_045#page/0/mode/1up

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *