ДАН БИБЛИОТЕКЕ 2023

Народна библиотека Смедерево је, као и сваке године, богатим програмима обележила недељу јубилеја – 177 година од оснивања Смедеревског читалишта.

У понедељак, 24. априла, програми су отворени гостовањем писца за децу Бранка Стевановића на Дечјем одељењу Библиотеке.  Ученици ОШ „Димитрије Давидовић“ су имали прилику да присуствују књижевном сусрету и уживају у дружењу са писцем. Све присутне је поздравила директорка Библиотеке Марина Лазовић, а програм је водила Вишња Рајковић Мрдаковић.

 

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 177 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА БИБЛИОТЕКЕ

Свечана академија је одржана у  уторак, 25. априла, на Позајмном одељењу. Програм је отворен нумером „Гргурова етида“ у извођењу Марије Ђурђевић, ученице музичке школе „Коста Манојловић“ Смедерево. 

На самом почетку све госте је поздравила директорка Библиотеке Марина Лазовић, говорећи о значају наше установе на локалном и републичком нивоу,  разноврсним програмима, реализованим пројектима и постигнутим резултатима у претходној години.

У наставку програма, традиционално су уручене захвалнице најистакнутинијим дародавцима у протеклој години. Установе чијим поклонима у виду књига су наши фондови највише обогаћени у протеклој години су Народна библиотека Србије и фирма „Твојих пет минута“ из Београда, а најистакнутији дародавци међу појединцима су: Зорана Живковић Ватер, Миша Пргомеља, Миљана Иванов, Весна Андрејевић и Владан Јевтић. У име Народне библиотеке Смедерево Светлана Михајловић, председница Управног одбора Библиотеке, уручила је захвалнице Драгани Милуновић, заменици Управника Народне библиотеке Србије и руководиоцу Сектора за библиотечко-информациону делатност, и присутним појединцима.

Такође, Народна библиотека Смедерево негује институцију почасног чластва, којом повремено награђује истакнутог појединца који је својим деловањем допринео угледу Библиотеке, и најактивнијег читаоца у претходној години. Ове године је чланска карта почасног члана додељена др Снежани Цветковић, дугогодишњој сарадници и пријатељу наше Установе, а као најактивнији читаоци награђени су: Адела Фејзић (Позајмно одељење за одрасле), Софија Капетановић (Одељење стране књиге), Марко Грујовић и Давид Маринковић (Дечје одељење), Драгослава Маринковић (Библиотечки огранак у Вранову), Надица Маслењак (Библиотечки огранак у Липама), Миљана Стојановић (Библиотечки огранак у Михајловцу) и Игњат Чичић (Библиотечки огранак у Радинцу). Награде је уручивала директорка Библиотеке Марина Лазовић.

 

Посебно су похваљена и награђена два ученика која су се пласирала на републички ниво 54. смотре рецитатора „Песниче народа мог“, чији је организатор на општинском и окружном нивоу била Народна библиотека Смедерево. То су Димитрије Думановић, 4. разред ОШ „Др Јован Цвијић” Смедерево и Искра Ђуришић, 8. разред, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Смедерево.Након Свечане академије, одржано је стручно предавање на тему  „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира“ и отворена је истоимена гостујућа изложба. О пројекту „Каталог библиотека фрушкогорских манастира“, који је покренут 2009. године под окриљем Српске читаонице у Иригу, са благословом владике сремског Василија, говориле су Вера Новковић, Весна Петровић, мр Гордана Ђилас, Дубравка Симовић и мр Душица Грбић. Изложба РУКОПИСНА КЊИГА У БИБЛИОТЕКАМА ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА, аутора Весне Петровић и Дубравке Симовић, постављена је на Одељењу стручне књиге и отворена је за све заинтересоване посетиоце.

Публика је, такође, имала прилику да у среду, 26. априла,  присуствује представљању романа „Петља“ Дејана Алексића. Дејан Алексић је наш угледни и вишеструко награђивани песник, а ово је његов први роман. Квалитет прозе овог аутора потврђен је наградом „Милош Црњански“ и наградом Народне библиотеке Србије „Владан Десница“ за најбољи роман, чији је први лауреат. Роман је писан у женском лицу и прати реминисценције и промишљања амбивалентне јуњакиње Дине Поледице. Писац истиче да је желео себи да зада најтежи задатак, а то је да језиком прозе прикаже психолошки развој женског лика и да на универзални ниво пренесе њен осећај неповезаности са светом поремећеног система вредности. У делу наилазимо и на приче о немилим догађајима с краја минулог века, који су обележили одрастање генерације којој Дина припада, али аутор истиче да су они послужили само као декор за овај, може се рећи, билдунгс роман са кружном композицијом. Разговор са аутором је водила Ивана Стојић.

Пред сам крај недеље јубилеја, у четвртак, 26. априла, Дечје одељење наше библиотеке посетили су корисници установе „Сунце“ – дневног боравка за децу, младе и одрасле особе са сметњама у развоју, за које је организована радионица под називом УЗ МУЗИКУ И ИГРУ НАЈБОЉЕ СЕ СМЕЈЕ. Присутне госте је поздравила директорка Библиотеке Марина Лазовић и том приликом им је уручила симболичне поклоне. Програм је осмислила и реализовала Вишња Рајковић Мрдаковић.

 

Све програме прате изложбе књижне и некњижне грађе у просторијама Библиотеке које су отоврене за све заинтересоване посетиоце.

  • СЕЋАЊЕ НА ДР ЛЕОНТИЈА ПАВЛОВИЋА на Позајмном одељењу за одрасле,
  • СВЕТИЊЕ ФРУШКЕ ГОРЕ на Одељењу стручне књиге,
  • РАШИН ШЕШИР БЕЗ ДНА поводом 90 година од рођења писца Раше Попова на Дечјем одељењу
  • НАРОДНЕ НОШЊЕ у Библиотечком огранаку у Михајловцу.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *