24. Годишњи семинар виртуалне мреже библиотека Србије

Централни годишњи семинар за библиотекаре на тему ОБЛИЦИ И МЕТОДИ ДИГИТАЛНИХ КОМУНИКАЦИЈА У РАДУ СА МЛАДИМ КОРИСНИЦИМА БИБЛИОТЕЧКИХ УСЛУГА одржан је у тренинг центру Интернет клуба – Љиг, у хотелу „Врујци“ – Бања Врујци, 8. 9. и 10. септембра 2020. године, Семинар изведен поштујући безбедносне мере у ситуацији пандемије COVID 19 . Поред библиотекара из јавних библиотека са подручја града Београда, семинару су присуствовали и активно учествовали и библиотекари из Нове Пазове, Крушевца, Ваљева, Малог Црнића, Смедерева, Чајетине, Љига, Мионице, Осечине, Лазаревца и др. По резултатима спроведене еваулације, циљ семинара је био да демистификација и популарисање дигиталних метода и техника у комуникацији са корисницима за унапређење библиотечког пословања.

У раду су учествовали проф. Др Жељко Вучковић, декан Педагошког факултета у Сомбору, Универзитета у Новом Саду; Др Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“; Мирко С. Марковић, самостални библиотекар саветник и аутор семинара; дипл. инж. Вукосав Средојевић, ИК стручњак; Ирена Палечек Радмановић, академски сликар и дизајнер и видео линком – Ива Пезер Грковић, ГК Винковци (Република Хрватска).

Семинар је отворио др Дејан Масликовић, помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва.

Обрађене су теме: ДИГИТАЛНИ И АНАЛОГНИ БИБЛИОТЕКАР; ДИГИТАЛНА КОМУНИКАЦИЈА – НОВОГОВОР ЗА ОПСТАНАК; ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАВАШТВО И БИБЛИОТЕКА; ТВИТЕР РОМАН; ПРАКСА ДИГИТАЛНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ,ЗНАЧАЈ АНАЛИТИКЕ ОСТВАРЕНЕ КОМУНАКЦИЈЕ ЗА БИБЛИОТЕЧКУ ДЕЛАТНОСТ, РАДИОНИЦА „Едукативни стрип“ (за библиотеке).

Библиотекари су по смерницама радили у дискусионим on line заједницама: црвеној, плавој и зеленој.

У процесу стручне евауације све три групе у успешно обавиле задатак, а посебно се истакла on line заједница плаве боје: КУК СТРИП. Образложење израде стрипа дала је Данијела Божичковић Радуловић, директорка библиотеке „Србољуб Митић“ из Малог Црнића. (Облик: СТРИП. Техника: по избору: апликација Пикстон или нека друга, а може и слободна уметност. Метод: Формирање групе – ствараоца колективног духа и посебности. Стрипом исказати утисак читања…анегдоте…успех…проблем…Циљна група: ученици од петог до осмог разреда под крилатицом: „Направи слику, „STORI“ отвори и једним кликом прича се створи“, и ученици од првог до петог разреда под крилатицом „Облачићу реци шта би хтео и постани приче део“.)

Учесници семинара су посетили родну куће војводе Живојина Мишића у Стругарнику, и Ткачког двора Загорке Стојановић у Ракарима. Током овог дела програма љубљзни домаћин библиотекарима је био Бобан Јанковић, председник општине Мионица и ТО Мионица.

Семинару су присуствовале Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево и Вишња Рајковић Мрдаковић, координатор Дечјег одељења.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *