СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА БИБЛИОТЕКЕ

Народна библиотека Смедерево, најстарија установа културе у граду Смедереву, 27. априла 2022. године je прославила 176 година постојања и рада.

На самом почетку Свечане академије многобројну публику је поздравио господин Јован Беч, градоначелник града Смедерева. Затим је директорка Народне библиотеке Смедерево Марина Лазовић говорила о значају установе на локалном и републичком нивоу, о програмима, плановима и постигнутим резултатима у претходној години.

У наставку програма директорки Библиотеке је свечано уручена плакета WEB БИБЛИОТЕКА 2022. Господин Мирко Марковић, библиотекар саветник и председник Управног одбора INternetCLUB-а, образложио je да, према истраживањима мреже „Библиотеке нашег окружења“, веб-сајт Народне библиотеке Смедерево je најпосећенији библиотечки сајт у Србији током протекле године и истакао је резултате развоја наступа Библиотеке на Интернету, унапређење веб апликације Библиотеке и њеног доприноса у развоју националног домена.

У оквиру прославе Дана Библиотеке традиционално су уручене захвалнице најистакнутијим дародавцима и награђени су најактивнији читаоци.

Установе којима се ове године посебно захваљујемо на поклонима у виду књига су:  Народна библиотека Србије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Делфи књижаре и НИП „Борба“ Београд. Међу појединцима дародавцима издвојили су се: Мирјана Михајловић, Гордана Ћулибрк, Милица Катић и Јелена Илић.

Најактивнији читаоци које је Библиотека ове године наградила су: др Снежана Цветковић, Верица Радојевић, Вујадин Сомборац, Драгана Новичић (Михајловац), Оливера Јовановић (Радинац), Зорица Јовановић (Врбовац).

Такође, додељене су награде ученицима који су учествовали на литерарном конкурсу „Омиљеној књизи мењам крај“, који је Дечје одељење Народне библиотеке Смедерево ове године по први пут организовало за ученике основних школа на територији града Смедерева.

Награђени ученици:

Љубица Анђелковић, 1-2 (ОШ „Др Јован Цвијић“ Смедерево)

Николина Нојић, 3-4 (ОШ „Доситеј Обрадовић“ Смедерево)

Миљана Ђорђевић, 5-1 (ОШ „Сава Ковачевић“ Михајловац)

Похваљени ученици:

Петар Стоилковић, 2-1 (ОШ „Вожд Карађорђе“ Водањ)

Даница Лазовић, 1-3 (ОШ „Др Јован Цвијић“ Смедерево)

Лена Пауновић, 4-1 (ОШ „Вук Караџић“ Липе)

Програм Свечане академије је водила Вишња Рајковић Мрдаковић.

По окончању Свечане академије, одржано је стручно предавање на тему „Ревизија и отпис библиотечке грађе“. Гост предавач је била Бојана Вукотић, библиотекар саветник, запослена на Одељењу за матичне послове, образовање, истраживање и развој библиотечко-информационог система Народне библиотеке Србије. Предавању су присуствовали библиотекари јавних и школских библиотека Подунавског округа.

 

 

            

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *