Сајам поезије 2023.

17. октобра 2023, на Позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево свечано је у оквиру програма 54. Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен отворен традиционални Сајам поезије, чак 23 по реду. Ове године на Сајму су изложене песничке књиге објављене између два фестивала, и то из фондова Библиотеке, на српском језику и на страним језицима, овогодишња издања Фестивала, као и ретроспектива фестивалске едиције Златни кључ и Златни кључић.
Многобројним присутним песницима и осталим гостима најпре се обратила Марина Лазовић, директорка Библиотеке, говорећи о дугој традицији Сајма поезије и пожелевши добродошлицу фестивалу Смедеревска песничка јесен и у простор наше библиотеке. Потом је све госте поздравио и Миљан Губеринић, директор Фестивала, чиме је почело даривање књигама – своје одабране књиге Библиотеци су свечано поклонили песници учесници на овогодишњем фестивалу: Бранко Стевановић, Војин Тривуновић (Република Српска), Војкан Ивковић, Елеона Инес Капоне (Италија), Енес Халиловић, Зосим Попац, Јенс Финк-Јенсен (Данска), Јован Н. Бундало, Кајоко Јамасаки (Србија–Јапан), Марко Стоиљковић, Миливоје Р. Јовановић, Мирослав Алексић, Себастијан Натан (Данска) и Ранко Павловић.
Програм је водила Вишња Рајковић Мрдаковић.
У оквиру овогодишњег Сајма поезије и Смедеревске песничке јесени, у Народној библиотеци Смедерево постављене су још две изложбе књига. На Позајмном одељењу за одрасле у току је изложба посвећена обележавању 125 година од рођења Растка Петровића, Душана Матића и Бертолда Брехта, и 100 година од рођења Виславе Шимборске. На Дечјем одељењу можете погледати изложбу књига Ранка Павловића, добитника награде Златни кључић Смедерева за ову годину.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *