Победници 13. Стиховизије и 4. фото-конкурса

Овогодишња, тринаеста по реду манифестација Стиховизија, одржана је, као и претходна, у условима пандемије COVID-19. Формат такмичења морали смо да прилагодимо епидемијским условима, како безбедност учесника ни у једном тренутку не би била доведена у питање. Комуникација са школама и такмичарима, достављање радова и видео-снимака, као и већи део рада жирија и гласање публике обављани су онлајн,  посредством интернета и друштвених мрежа.

На овогодишњем такмичењу у рецитовању је учествовало 78 ученика из 18 средњих школа из Смедерева, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Младеновца, Пожаревца, Великог Градишта, Ниша, Крагујевца, Књажевца и Лазаревца. То су: Гимназија Смедерево, Техничка школа Смедерево, Економско-трговинска школа Смедерево, Медицинско-фармацеутска школа Света Петка Смедерево, Музичка школа Коста Манојловић Смедерево, Гимназија Велика Плана, Економско-угоститељска школа Вук Караџић Велика Плана, Паланачка гимназија, Средња школа Жикица Дамњановић Смедеревска Паланка, Гимназија Младеновац, Медицинска школа Пожаревац, Економско-трговинска школа Пожаревац, Средња школа Милоје Васић Велико Градиште, Гимназија Светозар Марковић Ниш, Прва крагујевачка гимназија, Друга крагујевачка гимназија, Књажевачка гимназија и Гимназија Лазаревац. Ученици су рецитовали на 5 страних језика: енглеском (46), француском (13), руском (11), немачком (5) и италијанском (3).

Пропозицијама такмичења било је предвиђено да учесници уз пријаву доставе видео-снимак свог наступа. Такмичење се и ове године одвијало у две фазе: у полуфиналном делу, одржаном у суботу, 27. новембра, стручни жири је изабрао такмичаре којима је омогућено да се у финалу надмећу за једно од прва три места на тринаестој  Стиховизији, као и да освоје награду публике коју је одредио број лајкова добијених на друштвеним мрежама. Стручни жири је у оба такмичарска дана радио у следећем саставу: Биљана Живановић, професор оријенталне филологије, библиотекар саветник,  руководилац Одељења стране књиге Народне библиотеке Смедерево; Марина Лазовић, професор руског и српског језика и књижевности, библиотекар саветник, директор Народне библиотеке Смедерево; Милица Марковић, мастер професор француског и италијанског језика и књижевности, библиотекар НБСД; Милица Ђурић, професор енглеског језика и књижевности и Хелена Милошевић, професор шпанског језика и књижевности.

На финалној вечери, одржаној у уторак, 30. новембра, у Народној библиотеци Смедерево, на основу гласова стручног жирија и публике изабрани су најбољи рецитатори стране поезије који су учествовали на тринаестој  Стиховизији.

Прво место на 13. Стиховизији поделиле су Вучетић Милица, ученица Гимназије Младеновац, која је рецитовала песму Мама не любит папу, папа не любит маму… (Маљвина Матрасова) и Ђурашковић Лана, ученица  Гимназије Смедерево (Camille Rainville: Be a Lady, They Said). Друго место је освојила Којић Софија, ученица Економско-трговинске школе Смедерево (Pablo Neruda: Ti amo). Треће место је припало Штајнберг Мини из Гимназије Светозар Марковић Ниш (Victor Hugo: Les femmes sont sur la terre).

                                                 

ПРВО МЕСТО

 

ДРУГО МЕСТО

 

ТРЕЋЕ МЕСТО

Награду публике, која је гласала онлајн на основу видео-снимака приказаних на Фејсбук страници Stihovizija, освојила је Вучетић Милица (Гимназија Младеновац).

 

Матуранткиња Вучетић Милица је награђена и за четворогодишње учешће на Стиховизији.

Сви финалисти и професори страних језика који су их припремали за такмичење награђени су књигама, поклонима и бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину, а победници још и дипломама Народне библиотеке Смедерево и вредним наградама.

Као пратећи програм тринаесте Стиховизије, организован је наградни фото-конкурс Поезија и друге слике, четврти у циклусу под називом Свет кроз објектив младих које ће Одељења стране књиге организовати за средњошколце и у наредном периоду.

Ученици су били позвани да дигиталним фотографијама илуструју своје омиљене песме или стихове. Уз фотографију је било потребно послати и песму/стих који су аутору фотографије послужили као инспирација. Песме/стихови требало је да буду на неком од страних језика. Комплетан материјал, уз попуњену пријаву, требало је послати организатору конкурса електронским путем. Обавештење о конкурсу, пропозиције и пријава за учешће могли су се наћи и преузети са сајта Народне библиотеке Смедерево и Фејсбук странице Stihovizija. Циљ нам је био да уз креативност, смисао за визуелни израз  и познавање страних језика, ученици покажу и степен своје дигиталне и информационе писмености.

На конкурс је  пријављено 97 радова чији су аутори ученици 16 средњих школа из 9 градова у Србији. То су: Гимназија Смедерево, Техничка школа Смедерево, Економско-трговинска школа Смедерево, Медицинско-фармацеутска школа Света Петка Смедерево, Музичка школа Коста Манојловић Смедерево, Гимназија Велика Плана, Економско-угоститељска школа Вук Караџић Велика Плана, Паланачка гимназија, Гимназија Младеновац, Пожаревачка гимназија, Медицинска школа Пожаревац, Економско-трговинска школа Пожаревац, Средња школа  Милоје Васић Велико Градиште, Друга крагујевачка гимназија, Гимназија Чачак и Гимназија Бора Станковић Бор.

Стручни жири, састављен од стране организатора конкурса, одабрао је најбоље радове који су приказани на изложби у холу Народне библиотеке Смедерево и Фејсбук страници Stihovizija. Овај избор од 32 најуспешнија рада стављен је на онлајн гласање, које се обављало путем Фејсбука и трајало три дана, и које је одредило добитника Награде публике.

Према гласовима жирија који су сачињавали др Снежана Цветковић, Биљана Живановић, Милица Марковић, Катарина Анастасијадис, Горјана Вујановић, Марија Петровић и Иван Марковић, прво место су поделили Бојковић Емилија, ученица Гимназије Велика Плана и Мирчић Милан, ученик Гимназије Младеновац. Емилијин рад је инспирисан песмом Chamomiles (Morgan J), а Миланов песмом The Devil in I (Slipknot). Друго место је освојила Старчевић Софија из Гимназије Велика Плана  (Creedence Clearwater Revival:  Have You Ever Seen the Rain), а треће Лападатовић Давид из Гимназије Бора Станковић Бор (Willow, The Anxiety, Tyler Cole: Meet Me at Our Spot). Награду публике је освојила Богдановић Марина (Bruce Springsteen: The River).

ПРВО МЕСТО

 

ПРВО МЕСТО

 

ДРУГО МЕСТО

 

ТРЕЋЕ МЕСТО

 

 

 

НАГРАДА ПУБЛИКЕ

 

У публикацији Стиховизија 13 биће приказан избор материјала прикупљеног током припреме и реализације догађаја који су чинили овогодишњу манифестацију Стиховизија, као и избор текстова песама које такмичари говоре у својим наступима.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *