МАНАСТИРИ И БИБЛИОТЕКЕ ЧУВАРИ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ 2023.

Српска читаоница у Иригу и Манастир Велика Ремета организовали су и ове године традиционални стручни скуп библиотекара Србије на тему “Манастири и библиотеке чувари културне баштине“. Дванаести сусрет био је  10. и 11. маја у манастиру Велика Ремета.

На овогодишњем стручном скупу међу једанаест излагача из различитих библиотека Србије, своје истраживање на тему “Богослужбене књиге цркве Свете Тројице у Церовцу“ представиле су  Марина Лазовић и Мирјана Радовановић, библиотекари саветници Народне библиотеке Смедерево. Скупу је присуствовала и Сања Дробњаковић, библиотекар Народне библиотеке Смедерево.

У презентацији и излагању представљена је збирка богослужбених књига штампаних и публикованих највише током  19. али и током 18. па и 16 столећа. У овом корпусу од 35 штампаних књига издвојена је најрепрезентативнија – Служабник (Литургијар) Божидара Вуковића штампан у Венецији 1520 (1519?) године, као и: Ирмологија (1791), Јеванђеље, Кијев (1848), Јеванђеље, Москва (1868), Служабници, Београд (1838), Антологион, Москва (1848), Часослов, Београд (1851), Псалтир, Београд (1857), и остале књиге 19. века.

Текст о старим штампаним књигама библиотеке цркве Свете Тројице у Церовцу у целости ће бити објављен у зборнику са овогодишњег скупа.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *