Истраживачко-едукативна радионица Завичајног одељења

У петак, 9. фебруара 2024, у Народној библиотеци Смедерево је одржана истраживачко-едукативна радионица намењена ученицима Основне школе „Бранко Радичевић” у Лугавчини. Кроз истраживачки рад, обрађене су две теме: „Улога завичајне грађе у истраживању историјске и културне баштине” и „Лугавчина у литератури и штампи”.
Ученици су се упознали са радом Завичајног одељења и разноврсном штампаном грађом о смедеревском крају, значајним догађајима и истакнутим ствараоцима, a представљена им је и „Дигитална библиотека”, у оквиру које су доступне и публикације завичајног карактера. Посебна пажња посвећена је литератури о постанку и развитку данашњих насеља и коренима разноликог становништва на територији Подунавског округа. Истражујући записе и чланке о Лугавчини, ученици су дошли до сазнања о топографским одликама свог села, пореклу породица и богатој историји, али и о развоју привреде, школства, културе и спорта у локалној заједници у којој живе.
Радионицу је креирала и реализовала Драгана Лазић, руководилац Завичајног одељења, у сарадњи са професорком историје Верицом Бендић.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *