Дружење са Урошем Петровићем

21. марта 2023. године, на Дечјем одељењу Народне библиотеке Смедерево угостили смо Уроша Петровића, једног од најчитанијих писаца за децу на нашим просторима. За своје читаоце он каже да су паметни и радознали, и да је то једини заједнички именилац оних које среће и који говоре да читају његове књиге.

Познати књижевник је вишеструко награђивани писац чија дела померају границе у савременој литератури за децу и младе. Његов први роман, „Авен и јазопас у Земљи Ваука“, спада у жанр епске фантастике, а аутор је више од дведесет књига. Књиге су му до сада објављене и у Италији, Мађарској, Грчкој, Словенији, Румунији, Северној Македонији и Чешкој, као и на енглеском језику. По његовом награђеном роману „Пети лептир“ снимљен је први и за сада једини дугометражни 3D филм у историји српске кинематографије.

Урош Петровић се бави и фотографијом и илустрацијом,  а смишља и питања за квизове. Аутор је више оригиналних и награђених стоних друштвених игара. Гостује као предавач на факултетима, у школама и другим образовним установама у земљи и иностранству, као и у компанијама, на пословним форумима и конгресима. Један је од првих званичних креативних амбасадора Србије у оквиру националног пројекта Србија ствара.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *