ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – изложба поводом 25-годишњице НАТО агресије

Поводом 25-годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у Народној библиотеци Смедерево је отворена изложба „Да се не заборави”.
Поред публикација стручног карактера из фондова Завичајног и Научног одељења, које се тематски баве ваздушним ратом над Југославијом, његовим узроцима и последицама, овом поставком скрећемо пажњу и на грађу која сведочи о збивањима на подручју Смедерева и смедеревског краја, отпору грађана и протестним окупљањима под називом „Смедерево – срцем за отаџбину”.
Публикација „Књига њихове срамоте”, коју су 1999. године приредили Јовица Тишма и Драган Мрдаковић, чува спомен на наше суграђане који су погинули у току агресије и спомен на 73 дана протеста грађана Смедерева. О догађајима на подручју нашег града и околине сведоче и серијске публикације „Наш глас” и „Ратни билтен”. Имена жртава НАТО агресије забележио је и протојереј Радомир Милошевић у књизи „Смедеревски ратни поменик”.
Од белетристике посебно истичемо романе објављене у издању Народне библиотеке Смедерево – „Ваздушна опасност” Миомирке Нешић и „Ако ме сретнете” Живорада Лазића, као и књигу афоризама завичајног аутора Љубомира Илића „Бато, погоди ме НАТО”.
На изложби је представљен и део сликовне грађе о оштећењу инфраструктуре, из збирке фотодокумената Завичајног одељења, а по значају се издвајају фотографије Радослава Жике Ранисављевића и Ненада Павловића.
Изложбу „Да се не заборави” можете погледати на Позајмном одељењу за одрасле до 31. марта 2024. године.
Изложбу је осмислила и поставила Драгана Лазић.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *