Сто година „Уликса“

Поводом 100 година од објављивања романа „Уликс“ знаменитог ирског писца Џејмса Џојса, на Одељењу стране књиге Народне библиотеке Смедерево постављена је изложба „ULYSSES: June 16, Dublin“.

„Уликс“, који се данас сматра једним од најзначајнијих романа светске књижевности двадесетог века,  први пут је у интегралном облику објављен 2. фебруара 1922. године, на Џојсов четрдесети рођендан, у издању париске књижаре Shakespeare and Company. Од самог објављивања, књига је изазивала бројне полемике и контроверзе.

Роман је писан у Цириху, Трсту и Паризу у периоду од 1914. до 1921. године. Наслов му је изведен од латинског облика имена Одисеја, хероја Хомеровог истоименог спева. Прича романа прати три главна лика у току једног дана, 16. јуна 1904. године, у Даблину. У роману  је успостављен низ паралела са Хомеровим спевом, као и структурална веза између одлика и искустава Леополда Блума и Одисеја, Моли Блум и Пенелопе, те Стивена Дедалуса и Телемаха. Жанровски, сврстава се у модернистичке романе, а наративни метод којим се користи је ток свести. Одликују га изванредна структура, богата карактеризација, обиље пародија и алузија, игре речи и хумор.

На изложби, која ће на Одељењу стране књиге моћи да се погледа до краја марта, приказан је избор из књижне и некњижне грађе која припада фонду овог одељења, а бави се животом и делом Џејмса Џојса.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *