Нова изложба на Одељењу стране књиге

SOMMO POETA: Dante 700

   Поводом 700 година од смрти Дантеа Алигијерија, на Одељењу стране књиге је постављена изложба “SOMMO POETA: Dante 700”. На изложби је приказан избор грађе на страним језицима која се бави животом и радом великог италијанског песника.

Данте Алигијери (Фиренца, 1265 – Равена, 1321) се сматра најзначајнијим италијанским песником касног средњег века. Његова „Божанствена комедија“ спада у ремек-дела светске књижевности.

За разлику од већине песника свога доба, који су писали на латинском језику, разумљивом образованим и богатим људима, Данте је „Нови живот“  и „Божанствену комедију“ написао на матерњем, тосканском дијалекту. Његов пример  следили су значајни аутори попут Петрарке и Бокача, те се може рећи да је Данте одиграо кључну улогу у стварању модерног италијанског језика. Такође, сматра се творцем строфа од три стиха, тзв. терцина. У Италији се за његово име везује титула   Sommo Poeta (Врховни песник). Са Петрарком и Бокачом чини „три круне италијанске поезије“.

Данте је био узор многим песницима који су стварали у каснијим периодима, између осталих Џефрију Чосеру, Џону Милтону, Алфреду Тенисону.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *