УРУЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА „БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ“ УЗ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЧЕТВРТ ВЕКА ПОСТОЈАЊА ИСТОИМЕНОГ ФОНДА

У суботу, 4. јуна 2022. године, на Позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево, обележено је четврт века од оснивања Фонда „Бранислав Мане Шакић“ и додељена су Признања за 2020, 2021. и 2022. годину.

Признање „Бранислав Мане Шакић“  је установљено 1998. године и додељује се за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима, најпре у Србији, а од 2017. године и у земљама из окружења и расејања.  Такође, од 2017. године додељује се још једна награда, а то је Специјално признање странцима за изванредно владање српским језиком. На самом почетку ове свечаност публици се обратио новинар и стваралац Јовица Тишма, који је говорио о формирању Фонда и о настајању награде „Бранислав Мане Шакић“. По одлуци стручног жирија, у чијем саставу су бивши добитници Награде, представници Фонда и Радио Смедерева, признање „Бранислав Мане Шакић“ за 2020. годину додељено је Урошу Бобићу, новинару и заменику главног уредника радиа „Спутњик“ у Србији, а Јапанка Фумико Такешита Кнежевић, корепетитор и члан Народног оркерстра КУД „Градимир“, добитница је Специјалног признања за странце. Равноправни носиоци Плакете за 2021. годину су новинарка, сарадница Српске телевизије у Црној Гори Мила Милосављевић и новинар Хронике Славоније, Барање и Западног Срема, ТВ продукције из Вуковара Никола Милојевић. Такође,  у 2022. години изабрана су два равноправна добитника признања „Бранислав Мане Шакић“, а то су Сања Лубардић, уредник и водитељ ТВ Студуио Б и Тамара Весна, оснивач и директор Српске телевизије САД  у Чикагу. Носилац Специјалног признања за 2022. годину је Италијан Марио Лигуори, писац и доцент на Филозовском факултету и Академији уметности у Новом Саду. Уручење награда је чинило централни део ове свечаности, а осмишљено је тако да добитници из претходне године уручују признања новонаграђеним колегама и да том приликом једни другима постављају занимљива питања.

Посебна захвалност за вишегодишњу сарадњу и подршку у реализацији ове свечаности, исказана је Народној библиотеци Смедерево. У име колектива публици се обратила заменица директорке Библиотеке Јелена Јеремић и даривала добитнике Признања за 2020, 2021. и 2022. годину.

Након осврта на биографију првог мушког спикера Радио Смедерева Бранислава Манета Шакића, публика је имала прилику да чује понешто из сећања Јелене Цветковић и Драгана Павловића, Шакићевих млађих колега новинара из некадашњег Радио Смедерева.

У завршнци програма, Светлана Младеновић, новинар Радио Београда 202, уручивала је Захвалнице појединцима за свеколику подршку досадашњем раду Фонда.

Овај динамичан програм био је оплемењен музиким тоновима у више наврата. Публика је имала прилику да ужива у звуцима хармонике у извођењу Јапанке Фумико Такешита Кнежевић, затим у звуцима кларинета у извођењу Марије Ђурђевић, ученице четвртог разреда МШ „Коста Манојловић“ и у звуцима гитаре у извођењу Павла Жаркића, професора гитаре у музичкој школи „Коста Манојловић“ у Смедереву.

Највеће заслуге за организацију и реализацију читавог програма припадају Шакићевој супрузи Јадранки Нићин, оснивачу Фонда.

Програм су водили Јелена Јеж, новинар радиа „Слово љубве“ и Павле Шакић, студент јапанског језика.

За више фотографија са догађаја посетите Фејсбук страницу Народне библиотеке Смедерево (https://www.facebook.com/media/set/?vanity=narodnabiblioteka.smederevo&set=a.2203465559817673)

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *