Завршна свечаност манифестације Читалачка значка 2021.

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА 2021.

­~Доситеј Обрадовић~

поводом 210 година од смрти српског просветитеља и реформатора

 

Народна библиотека Смедерево организује за све ученике основних школа на територији Града Смедерева традиционалну манифестацију посвећену подизању, неговању и ширењу читалачке културе под називом Такмичење за читалачку значку, која се реализује од 1978. године под покровитељством Културно-просветне заједнице Србије. Реализацију Манифестације од 2002. године на себе преузима Народна библиотека Смедерево. Према задатом програму, који састављају библиотекари у сарадњи са наставницима основних школа, ученици одабирају књиге које ће прочитати и приказати по одређеним правилима у својим читалачким дневницима. Пропозицијама се захтева да ученик сам бира писца и дело које ће анализирати. На тај начин исказује се његова креативност, расуђивање и разумевање прочитаног.

Сви учесници, аутори дневника, добијају читалачке значке (беџеве) са ликом неког од знаменитих српских писаца, у чијем знаку протиче такмичење. На завршној свечаности проглашава се најуспешнија школа (са највише учесника) и 40 најуспешнијих читалачких дневника. Аутори одабраних дневника награђују се беџом, картицом Манифестације и бесплатним уписом за наредну годину. У простору Дечјег одељења поставља се изложба најуспешнијих дневника.

Комисија Народне библиотеке Смедерево је у овогодишњој акцији „Читалачка значка 2021“ примила и прегледала укупно 501 читалачки дневник.

У акцији је учествовало 14 основних школа, 7 градских и 7 из сеоских средина Града Смедерева.

Ове године на Манифестацији су учествовали и допринос дали књижничари 10 огранака Народне библиотеке Смедерево.

Комисија је констатовала да су сви учесници Манифестације, њих 501, добитници Читалачке значке са ликом Доситеја Обрадовића, српског просветитеља и реформатора.

Комисија је одабрала 40 читалачких дневника, чије ће ауторе Народна библиотека Смедерево наградити бесплатним уписом за 2022. годину. И ове године су се издвојила 10 читалачких дневника чије ауторе је Народна библиотека Смедерево даривала вредним наградама.

Резултати манифестације Читалачка значка 2021. 

 

На Завршној свечаности, уприличеној  у четвртак 25. новембра 2021. на Дечјем одељењу Библиотеке, свим награђеним ученицима се обратио  Јовица Тишма, завичајни стваралац.

 

 

Награђивање аутора најуспешнијих читалачких дневника

 

 

   

    

Изложба најуспешнијих дневника

 

 

 

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *