Светосавска недеља у Библиотеци

Поводом 33. Смедеревских светосавских свечаности у Народној библиотеци Смедерево су, у протеклој недељи, одржани различити програми који доприносе неговању богате светосавске традијције.

У част првом српском просветитељу, у Народној библиотеци Смедерево и у огранцима Библиотеке, постављено је укупно тринаест тематских изложби.

Све изложбе у просторијама Библиотеке биће отворене за посетиоце до краја фебруара 2022. године.

– На Позајмном одељењу:

Свети Сава – Путује без пута и пут се за њим рађа (Васко Попа)

 

– На Одељењу стручне књиге:

Живота мојега дело : стара српска књижевност XII-XV век

 

– На Дечјем одељењу:

Срце ваше нека чува речи моје…

 

– У 10 библиотечких огранака у сеоским месним заједницама:

Свети Сава – пут части, вере и знања

 

У понедељак, 24. јануара, на Позајмном одељењу Библиотеке, представљена је нова књига смедеревског аутора Небојше Јанковића „Јерусалим, наш град”.

Књига сећања на Свету земљу је путописна репортажа, прожета личним доживљајима, која читаоцима приближава Јерусалим, Назарет, Витлејем, Синајску гору…

 

О књизи је говорио ђакон Игор Димитријевић, а одабране текстове читала је Катарина Живковић, глумица.

О новој књизи, али и о досадашњем новинарском и публицистичком раду, с аутором је разговарала Драгана Лазић, руководилац Завичајног одељења.

Публикација „Јерусалим, наш град” објављена је у издању Народне библиотеке Смедерево.

 

На Дечјем одељењу Народне библиотеке Смедерево, одржане су две креативне радионице за децу. У среду, 19. јануара, за децу предшколског узраста, организована је радионица-маскембал на тему ,,Лик, дело и живот Светог Саве”, док је , 26. јануара, у просторијама Дечјег одељења, за децу нижег основношколског узраста, организована радионица-квиз на тему „Светосавље”.

Завршницу Светосавске недеље у Смедеревској библиотеци, обележила је свечана додела награда најуспешнијим учесницима 9. Светосавског литерарног конкурса, која је одржана у петак, 28. јануара. Публици су се обратиле Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево и Миљана Кравић, председница Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ. Програм је водила Вишња Рајковић Мрдаковић.

Народна библиотекa Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ су, као организатори, веома поносни на одазив ученика основних и средњих школа Подунавског округа. Наиме, на Конкурс је ове године пристигло 89 радова, од којих је 18 награђено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *