Сећање на Живорада Жику Лазића (1933–2009)

У суботу, 14. септембра, у Дому културе у Лугавчини, одржано је књижевно вече под називом „Сећање на Живорада Жику Лазића”, поводом 10-годишњице његове смрти.

У име Народне библиотеке Смедерево присутнима се обратила Драгана Лазић, руководилац Завичајног одељења, и у свом излагању указала на значај завичајног писца који се више од пола века бавио књижевним стваралаштвом, као приповедач и романсијер, и упоредо писао за позориште, филм и телевизију.

У програму су учествовали и Бора Милошевић, директор Основне школе „Бранко Радичевић” у Лугавчини, песник Мошо Одаловић, проф. др Добривоје Станојевић и Иван Тодоровић, глумац. Програм је водила Данијела Стокић.

Живорад Лазић је јавности најпознатији као аутор сценарија чувених телевизијских серијала „Грађани села Луга”, „Музиканти” и „Докторка на селу”, а о његовом књижевном опусу сведочи грађа сачувана у фонду Завичајног одељења Смедеревске библиотеке: романи „Бурдуш”, „Грађани села Луга”, „Глумац”, „Убише књаза”, „Витез смрти”, „Пашић и четири краља”.  Књиге приповедака „Месечев знак”, „Вашар”, „Прича се у Мадери”, прилози у листовима и часописима, фотографије са књижевних сусрета и промоција одржаних у Библиотеци.

Жикини романи „Ако ме сретнете” и „Књига о војводи” припадају издавачкој делатности Народне библиотеке Смедерево, а био је и сарадник часописа за књижевност, уметност и друштвена питања „Mons Aureus”.

Један део Жикиног стваралаштва има све одлике завичајности: посвећен је животу Поморавља и народа покрај реке Језаве.  Књижевна критика га је препознала као писца који је прецизно осликао психологију српског сељака и то ону посебну „моравског типа” и истакла да у Лазићевој традиционалној реалистичној уметности преовлађују теме непосредно преузете из свакодневице такозваних малих људи. Тематски, привлачила га је и бурна историјска прошлост, а бавио се и савременим темама које представљају посебан изазов за сваког аутора.

Добитник је неколико високих књижевних награда међу којима су Награда „Радоје Домановић” и „Грачаничка повеља”, а 2005. године уручена му је  „Светосавска повеља”, једно од највећих признања које додељује Град Смедерево за животно дело, ствараоцима који су се својим животом и делима нашли на светосавском путу.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *