Откуп за 2020. годину

ОТКУП ПУБЛИКАЦИЈА ЗА БИБЛИОТЕКЕ ЗА 2020. ГОДИНУ

Комисија за откуп књига Министарства културе и информисања Републике Србије, направила је шири избор наслова објављених 2019. године, по пријавама на Конкурс за откуп публикација за библиотеке за 2020. годину. На конкурс је пристигло укупно 4.262 наслова од 203 издавача и дистрибутера, а Комисија је у шири избор уврстила 2.785 наслова од 203 издавача и дистрибутера и проследила библиотекама да направе сопствени избор и одреде број примерака тих наслова у укупној вредности одобрених средстава за категорију у којој се дата библиотека налази (Народна библиотека Смедерево припада 6. категорији). У оквиру свог избора, Комисија је издвојила наслове за које сматра да су вредни посебне пажње и које ће све библиотеке добити у по једном обавезном примерку, с тим што буџетима, библиотеке располажу независно од поменутих обавезних примерака.

Анализом понуђених наслова, Комисија за набавку књига Народне библиотеке Смедерево, је у складу са потребама наше Библиотеке, одабрала 957 наслова, односно 1835 књигa (поједини наслови су узети у више примерака),од 203 издавача, у износу од 1.221.675,84 динара.

Фонд Народне библиотеке Смедерево, после овог Откупа Министарства културе и информисања Републике Србије, богатији је за 1835 књига.

Међу обавезним примерцима нашле су се следеће публикације:

„О Србији и Србима“ : [поводом 90 година од смрти Р. А. Рајса (1875-1929)], „Трн и ружа“ : антологија бугарског афоризма, Добладо, Ана и Велез, Ребека: „Ја волим класике“ (сва 4 тома), „28 : антологија америчке приче XX века. 2“, Ломовић, Бошко: „Књига о Дијани Будисављевић“, Чолановић, Воја: „Шапат испод обешених : из мојих дневника за немачке окупације“, Црњански, Милош: „Београд“, Махфуз, Нагиб: „Шапат звезда“, Стефановић, Стево Ј:“Едиција Србија 1914-1918:1-10″, Ненезић, Зоран Д.:“Витешко-темпларски трагови код Срба у Средњем веку“, Уљаревић, Радомир:“Градиво : слободни стихови : 1978-2018.“, Ју, Хуа: „Вапаји на кишии многе друге“.

Међу одабраним публикацијама од стране библиотекара нашле су се:

Андрејић, Живојин: „Миленијум српскословенског језика и писма“, Андрејић, Живојин: „Средњовековна кнежевина Морава : земље и жупе : VIII-XV век“, Вукић, Марија: „Писмо и књига на тлу Србије као културолошки феномен : од рукописа до електронских издања“, Елдамати, Мамдух: „Краљице Египта“, Николић, Вања: „Плашим се!“, Каск, Рејчел: „Обрис : роман“, Феранте, Елена: „Мрачна кћи“, Станишић, Слободан: „Игор и Tара на ветру“, Ферари, Жером: „По свом лику,Белова“, Бјанка: „Језеро“,Хандке, Петер: „Велики пад“, Ирвинг, Џон: „Туђа правила“, Радоичић, Љубица: „Црвена боја госпође Ладе“, и многе друге.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *