Огранци Народне библиотеке Смедерево

Народна библиотека Смедерево је матична установа за библиотеке у Подунавском округу и обавља активности на развоју и унапређењу библиотечке делатности на својој територији. Мрежу библиотека у Подунавском округу чине јавне (градска, општинске и месне), школске и специјалне библиотеке и библиотечки огранци.

Смедеревска библиотека има своје организационе јединице и на селу и настоји да развије културолошки рад у овим срединама и да житељима села приближи књигу.

Матично одељење се непосредно стара о организацији и о раду свих десет библиотечких огранака на територији града Смедерева – Липе, Врбовац, Михајловац, Враново, Колари, Лугавчина, Скобаљ, Сараорци,  Раља и Радинац.

Регулисан статус библиотечких огранака и запослених у њима, чврста повезаност са матичном библиотеком, дневна координација рада, положени стручни испити из библиотечке делатности радника који раде у огранцима, редовна набавка нове књиге, спровођење акција и програма као у матичној библиотеци, али и реализација посебних, јединствених програма посвећених локалним догађајима и личностима и сарадња са локалним самоуправама, довели су до очекиваних резултата – сеоске библиотеке су постале локални центри културе.

Пројектом Матичног одељења Народне библиотеке Смедерево, подржаним од стране Министарства културе и информисања и Града Смедерева, за све огранке су набављени рачунари са мултифункционалним штампачима и обезбеђен интернет.

Од 2020. године, сви огранци, посебним корисничким налозима, приступају Бази Мрежа библиотека Србије.

Видео прилог који приказује простор и рад свих десет библиотечких огранака можете да погледате на званичној Фејсбук страници Библиотеке – Narodna biblioteka Smederevo.

 

Припремили

Јелена Јеремић, Софија Грба, Милош Свилар

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *