Изложба „Да се не заборави“

Поводом 20-годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у Народној библиотеци Смедерево приређена је изложба „Да се не заборави“.

Поред публикација стручног карактера, из фондова Завичајног и Научног одељења, које се тематски баве ваздушним ратом над Југославијом, његовим узроцима и последицама, овом поставком скрећемо пажњу и на грађу која сведочи о збивањима на подручју Смедерева и смедеревског краја, отпору грађана и протестним окупљањима под називом „Смедерево – срцем за отаџбину“. Публикација „Књига њихове срамоте“, коју су 1999. године приредили Јовица Тишма и Драган Мрдаковић, чува спомен на наше суграђане који су погинули у току агресије и спомен на 73 дана протеста грађана Смедерева. О догађајима на подручју нашег града и околине сведоче и серијске публикације „Наш глас“ и „Ратни билтен“. Имена жртава НАТО агресије забележио је и протојереј Радомир Милошевић у књизи „Смедеревски ратни поменик“.

Од белетристике посебно истичемо романе објављене у издању Народне библиотеке Смедерево – „Ваздушна опасност“ Миомирке Нешић и „Ако ме сретнете“ Живорада Лазића, као и књигу афоризама завичајног аутора Љубомира Илића „Бато, погоди ме НАТО“.

На изложби је представљен и део сликовне грађе о оштећењу инфраструктуре, из збирке фотодокумената Завичајног одељења, а по значају се издвајају фотографије Радослава Жике Ранисављевића и Ненада Павловића.

Изложба „Да се не заборави“ отворена је на Позајмном одељењу од 24. до 31. марта 2019. године и пропраћена је каталогом.

Аутор изложбе је Драгана Лазић, руководилац Завичајног одељења.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *