Финале једанаесте Стиховизије

У уторак, 26. новембра 2019. године, у Народној библиотеци Смедерево је одржано финално вече једанаесте Стиховизије, такмичења у рецитовању на страним језицима, које смедеревска библиотека организује за ученике средњих школа.
У финале овогодишњег такмичења пласирали су се ученици из 14 средњих школа, из Смедерева, ВеликеПлане, Гроцке, Пожаревца, Аранђеловца, Петровца на Млави, Младеновца, Панчеваи Ковина. То су: Гимназија Смедерево, Гимназија Велика Плана, Гимназија Младеновац, Гимназија „Милош Савковић“Аранђеловац, Средња школа „Младост“ Петровац на Млави, Техничка школа Смедерево, Средња школа Гроцка, Економско-трговинска школа Смедерево, Техничка школа „Никола Тесла“ Велика Плана, Медицинско-фармацеутска школа „Света Петка“ Смедерево, Економско-трговинска школа Пожаревац, Гимназија „Урош Предић“ Панчево, Гимназија и економска школа „Бранко Радичевић“ Ковин и Медицинска школа „Стевица Јовановић“Панчево. Ученици су у финалу рецитовали на 8 страних језика: на енглеском, руском, француском, немачком, шпанском, италијанском, латинском и хебрејском.
Стручни жири је радио у следећем саставу:
Марина Лазовић, професор руског и српског језика и књижевности, библиотекар саветник, директор Народне библиотеке Смедерево,
Биљана Живановић, професор оријенталне филологије, библиотекар саветник, руководилац Одељења стране књиге Народне библиотеке Смедерево,
Милица Станојевић, мастер професор француског и италијанског језика и књижевности,
Хелена Милошевић, професор шпанског језика и књижевности,
Милица Ђурић, професор енглеског језика и књижевности и
Јана Трибанек Николић, дипломорани туризмолог.
Комисију за пребројавање гласова и компјутерску обраду података чинили су Зоран Дамњановић, професор математике у Гимназији Смедерево, и библиотекариНародне библиотеке Смедерево Горјана Вујановић и Марија Петровић. Програм је водио библиотекар Урош Тимић.
Финалисти и професори страних језика који су их припремали за такмичење награђени су књигама, пригодним поклонима и бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину, а три првопласирана такмичара и такмичар који је добио највише гласова публике добили су дипломе и вредне награде. За школе учеснице такмичења припремљене су захвалнице и комплети књига за школске библиотеке.
Као и сваке године, додељене су и специјалне награде. Награђени су ученици који све четири године свог школовања учествују на Стиховизији. То су: Балог Анастасија (Гимназија Смедерево), Дабић Анита (Гимназија Смедерево), Илић Милица (Гимназија Велика Плана), Јовановић Ана (Паланачка гимназија), Тимић Ирена (Гимназија Смедерево) и Чичић Ана (Гимназија Велика Плана). За допринос промовисању језичке разноврсности манифестације, награђене су Младеновић Милица (Гимназија Смедерево) која је на овогодишњој Стиховизији рецитовала на хебрејском језику, и Габријела Томић (Средња школа „Младост“ Петровац на Млави) која је рецитовала на корејском.
Победнике такмичења одредио је збир гласова стручног жирија и публике.
Награда публике припала је Новаковић Немањи, ученику Гимназије Младеновац, који је рецитовао на руском језику (Сергей Есенин: ТЫ МЕНЯ НЕ ЛЮБИШЬ, НЕ ЖАЛЕЕШЬ). Немања је освојио и треће место према гласовима стручног жирија
Друго место је освојила Павловић Софија, ученица Гимназије Велика Плана, која је рецитовала на шпанском језику (Sir John Bowring: NO QUIERO SER CASADA!).
Победник једанаесте Стиховизије је Стојановић Саша, ученица Гимназије Смедерево (Maia Mayor: PERFECT).

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *