Дечја недеља у Народној библиотеци Смедерево

ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА?

(3-7. октобар 2022. године)

Дечја недеља је и ове године у Народној библиотеци Смедерево обележена многобројним програмима и посетама предшколаца и ученика основних школа. 

Програм поводом Дечје недеље отпочет је у уторак, 4. октобра, на Дечјем одељењу Библиотеке и то радионицом изведеном у сарадњи са ПУ „Наша радост“ у којој су учествовала деца предшколских група „Медведићи“ и „Патуљци“ из вртића Хајди.

Затим је, у среду 5. октобра, одржана радионица у сарадњи са Установом за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју „Сунце“ из Смедерева.

Док је у четвртак, 6. октобра, одржана још једна радионица у сарадњи са ПУ „Наша радост“, али овог пута са предшколцима из објекта „Бубамара“.

Све активности је осмислила и реализовала Вишња Рајковић Мрдаковић.

Као завршница програма на Дечјем одељењу Библиотеке, у петак 7. октобра, организован је сусрет са професорком српског језика и књижевности и писцем за децу и одрасле Данијелом Квас. Кроз представљање своје две књиге „Читанке за рецитаторе“ и „Рецитанке“, она је за ученике првог и трећег разреда ОШ „Др Јован Цвијић“ одржала креативну књижевно-едукативну радионицу „Прсти“. Уз песме Данијеле Квас, које постижу изузетне успехе на смотрама и такмичењима малих и великих рецитатора, ученици су се квалитетно дружили са књигом, рецитовали, глумили, цртали и певали, учећи о различитости, толеранцији, поштовању и пружању љубави.

У четвртак 6. октобра, у читаоници Одељења стручне књиге, одржана je истраживачко-едукативна радионица „Улога завичајне грађе у истраживању културне баштине”, намењена ученицима седмог разреда Основне школе „Др Јован Цвијић”, члановима историјске секције.

Ученици су се најпре упознали са радом Завичајног одељења и врстама завичајне грађе, а затим су имали прилику да самостално истражују историјске и књижевне рукописе из Фонда Милана Јовановића Стоимировића, старе разгледнице и фотографије из Збирке фото-докумената и тематски разноврсну штампану грађу о смедеревском крају, значајним догађајима, истакнутим личностима и ствараоцима.

Радионицу је креирала и водила Драгана Лазић, руководилац Завичајног одељења, у сарадњи са професорком историје Катарином Петровић.

Такође, током овгодишње Дечје недеље, традиционално су организоване многобројне посете ученика и предшколаца и у библиотечки огранцима Народне библиотеке Смедерево. Огранак у Михајловцу посетили су ученици 1, 2, 3. и 4. разреда ОШ „Сава Ковачевић“ и предшколци, док су малени гости наших огранака у Врбовцу била деца из сеоских вртића из мешовите групе „Звездице“, у Раљи из група „Пуж“ и „Патуљци“, а у Липама, Скобаљу и Сараорцима деца мешовитог узраста.

Домаћини су биле Гордана Живанић у Михајловцу, Биљана Алексић у Раљи и Врбовцу, Евица Савић у Липама и Соња Петровић у Скобаљу и Сараорцима.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *