Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије, 05. април

У петак, 5. априла 2019. године у 12 сати, Народна библиотека Србије свечано jе обележила Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије током бомбардовања 1941. године.

Присутнима су се обратили Ласло Блашковић, управник НБС, Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије, и књижевница Вида Огњеновић.

У оквиру програма је отворена изложба Графике Алберта Ђакометија у Народној библиотеци Србије аутора Велибора Прелића, водитељ Фонда легата и библиотека целина у Народној библиотеци Србије, и тим поводом су се окупљенима обратили аутор, као проф. др Дијана Метлић, ванредни професор Академије уметности Универзитета у Новом Саду, и проф. др Милета Продановић, писац и сликар, ректор Универзитета уметности у Београду, аутори текста у каталогу изложбе. Сама изложба ће бити отворена до 10. маја 2019.

У име Народне библиотеке Смедерево, Дану сећања на страдање Народне библиотеке Србије присуствовали су Марина Лазовић, Биљана Живановић, Урош Тимић и Срђан Цицмил.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *