„Ако је књига бесмислен посао, сви су други још бесмисленији!“ Мирко Демић

Гост Књижевног четвртка, 22. априла 2019. године, био је Мирко Демић, књижевник, библиотекар и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу. Рођен је 1964. године у Горњем Класнићу код Глине на Банији. Школовао се у Горњем Класнићу, Београду и Карловцу. Завршио је Војну академију у Београду. Од 1987. до 1991. године живео је у Сињу, од 1991. до 1995. у родном селу и Глини, а од 1995. живи у Крагујевцу.

Књижевним и публицистичким радом бави се од 1990. године. Био је активан у Српском културном друштву Сава Мркаљ из Топуског од оснивања 1990. па до 1995. када је после хрватске војне операције Олуја, Друштво престало са радом. У времену од 1996-2002. био је главни уредник библиотечког листа Крагујевачко читалиште. Од 2002. до 2011. године био је главни уредник часописа за књижевност Кораци из Крагујевца. Сада је успешни директор Народне библиотеке ,,Вук Караџић“ у Крагујевцу. Члан је Српског књижевног друштва, Библиотекарског друштва Србије, члан управног одбора Заједнице матичних библиотека Србије.

Роман Пустоловине бачког опсенара, је другачије од свега што је Мирко Демић до сада написао. Главни јунак је Димитрије Вујић (чији животопис реконструише 50-годишњи отправник возова), авантуриста, обмањивач, каријериста, неуморни заводник са половине 18. века, који учествује у многобројним дворским сплеткама по европским дворовима тог времена.

Мирко Демић је за рукопис овог романа добио Књижевну награду за необјављени роман ,,Мирослав Дерета“. Осим Деретине награде, роман је побрао и ласкаве речи књижевних критичара.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *