34. Светосавске свечаности у Библиотеци

Поводом 34. Смедеревских светосавских свечаности у Библиотеци су, од 18. до 31. јануара 2023. године, одржавани различити програми који доприносе неговању богате светосавске традиције. У част првом српском просветитељу, у Народној библиотеци Смедерево и у огранцима Библиотеке, постављено је укупно тринаест тематских изложби. Све изложбе у просторијама Библиотеке биће отворене за посетиоце до краја фебруара 2023. године.

– На Позајмном одељењу:

Светлости ми душа хоће (Војислв Илић)

– На Одељењу стручне књиге:

„Светородна господа српска” – задужбине

– На Дечјем одељењу:

Дух светосавља међ’ децом

 

– У 10 библиотечких огранака у сеоским месним заједницама:

Одјеци духа Светог Саве

Изложбе у својим местима  организовано су посећивала деца различитог узраста (Врбовац – деца из вртића, групица Звездице и ученици IV разреда ОШ Иво Андрић ;  Враново – ученици VIII разреда ОШ Доситеј Обрадовић, … итд.) 

У библиотечком огранку у Михајловцу реализоване су две радионице на тему Светосавља (уторак, 24. јануар, ученици првог и трећег разреда ОШ Сава Ковачевић).

Прваци су, са својом учитељицом Марином Стојановић, након разгледања изложбе цртали портрете Светог Саве, а своје радове оставили су на поклон Библиотеци. Ученици трећег разреда су одговарали на питања о Светом Сави и наизменично читали приче о њему, а сам крај су улепшали светосавским рецитацијама. Радионици су присуствовале њихове учитељице Јелена Јеремић и Тања Митровић и директорка школе Биљана Тодоровић. Радионице је осмилила и реализовала Гордана Живанић, књижничар у овом огранку Библиотеке.

 

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ 

Богат књижевни програм у којем су учестовали завичајни аутори, одржавао се у централној Библиотеци.

  • У среду, 18. јануара 2023. године, представљањем нове књиге поезије завичајне ауторке Вере Хорват, отворене су 34. Светосавских свечаности у Народној библиотеци Смедерево. О збирци Будвански акварел, коју је издала наша библиотека, говориле су ауторка и мр Татјана Лазаревић Милошевић, професорка српског језика и књижевности. Вече је водила Сања Дробњаковић.

  • У среду, 25. јануара 2023. године,  представљена је нова књига песама завичајне ауторке Љубице Златовић. О књизи Патинаста роса говорио је проф. др Драгољуб Перић, ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду. Ауторка је читала своје песме, говорила о учешћу и наградама на књижевним конкурсима и манифестацијама, о песмама инспирисаним завичајним наслеђем. Разговор са гостима водила је Драгана Лазић.
  • У понедељак, 30. јануара, представљен је нови роман Саше Гавриловића Враћено време. О роману су говорили директорка Библиотеке Марина Лазовић и аутор, док си изабране делове из романа читале Теодора Павловић, ученица 2. разреда СМШ Света Петка, и Милица Поповић, дипл. теолог и вероучитељица у основним школама Бранко Радичевић и Иво Андрић. Вече је водила Сања Дробњаковић.

10. СВЕТОСАВСКИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

У завршници програма 34. Светосавких свечаности, 31. јануара, одржана је свечана додела награда најуспешнијим учесницима 10. Светосавског литерарног конкурса. У име организатора публици се обратила Миљана Кравић, председница Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ. Програм је водила Вишња Рајковић Мрдаковић.

Више фотографија са Свечане доделе можете погледати на званичној ФБ страници Народне библиотеке Смедерево.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *