Стиховизија 8

У уторак, 29. новембра 2016. године, у Народној библиотеци Смедерево је, уз присуство великог броја посетилаца, одржано финално вече 8. Стиховизије, такмичења у рецитовању на страним језицима, које смедеревска библиотека организује за ученике средњих школа.

   

   

У финале овогодишњег такмичења пласирали су се ученици из 10 средњих школа, из Смедерева, Велике Плане, Панчева и Гроцке. То су: Гимназија Смедерево, Гимназија Велика Плана, Гимназија „Урош Предић“ Панчево, Економско-угоститељска школа „Вук Караџић“ Велика Плана, Медицинска школа „Стевица Јовановић“ Панчево, Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ“ Смедерево, Техничка школа Смедерево, Економско-трговинска школа Смедерево, Техничка школа Смедерево и Средња школа Гроцка.

 

Ученици су рецитовали на 8 страних језика: на енглеском, француском, немачком, шпанском, италијанском, руском, јапанском и словачком.

Стручни жири је радио у следећем саставу: Марина Лазовић, професор руског и српског језика и књижевности, библиотекар саветник, директор Народне библиотеке Смедерево, Биљана Живановић, професор оријенталне филологије, библиотекар саветник, руководилац Одељења стране књиге Народне библиотеке Смедерево, Софија Грба, мастер библиотекар информатичар, виши библиотекар на Одељењу набавке и обраде Народне библиотеке Смедерево, Милица Станојевић, мастер професор француског и италијанског језика и књижевности, Вања Владушић, мастер професор шпанског језика и књижевности и Зорица Стојковић, професор немачког језика и књижевности. Комисију за пребројавање гласова и компјутерску обраду података чинили су Зоран Дамњановић, професор математике у Гимназији Смедерево, и библиотекари Народне библиотеке Смедерево Горјана Вујановић и Марија Петровић. Програм су водили библиотекари Драгица Живановић и Урош Тимић.

   

Финалисти и професори страних језика који су их припремали за такмичење награђени су књигама и бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину, а три првопласирана такмичара, такмичар који је добио највише гласова публике, као и такмичари чији су наступи оставили посебно снажан утисак на жири и посетиоце, добили су дипломе и вредне награде које су обезбедили компанија „Милан Благојевић“из Смедерева и Народна библиотека Смедерево. За школе учеснице такмичења припремљене су захвалнице и комплети књига за школске библиотеке.

Књигама су награђени и ученици који све четири године свог школовања учествују на Стиховизији. То су: Алексић Теодора (Гимназија Смедерево), Грујић Катарина (Гимназија Велика Плана), Димитријевић Марија (Гимназија Велика Плана), Лазовић Исидора (Гимназија Смедерево) и Станчуловић Иван (Гимназија Велика Плана).

За континуирану и успешну сарадњу у реализацији програма, организатори Стиховизије ове године су наградили професоре Ану Мартиновић, Тању Гојаковић, Татјану Кочић, Милицу Мишковић, Ивану Бероњу и Гордану Анић.

 

Победнике је одредио збир гласова стручног жирија и публике. Награду за изузетно владање страним језиком добила је Софија Павловић (Гимназија Велика Плана), која је на шпанском језику рецитовала песму SITUMEOLVIDAS(PabloNeruda). За ангажовани приступ у избору песме награђена је Маша Павловић (Гимназија Смедерево), за песму HOME(WarsanShire). Награда публике припала је Александри Цветковић из Гимназије Смедерево (А. С. Пушкин: Я ПОМНЮ ЧУДНОЕ МГНОВЕНЬЕ).

Треће место на 8. Стиховизији освојио је Предраг Перовић, ученик ЕТШ „Паја Маргановић” из Панчева, који је на руском језику рецитовао песму Я НЕ ЛЮБЛЮ (Владимир Высоцкий). Друго место је освојила Емилија Филиповић, ученица Гимназије Смедерево (SylviaPlath: DADDY).

Победник 8. Стиховизије је Иван Станчуловић, ученик Гимназије Велика Плана (Unknown: I'MNOTOK).

У музичком делу програма учествовали су смедеревски средњошколци, чланови групе ИНТЕРБОЛА.

У публикацији “Стиховизија 8“, која је у припреми, поред осталих прилога, биће објављен и целокупан материјал сакупљен приликом организације и реализације овог догађаја.