Читалачка значка 2016

Народна библиотека Смедерево, организује за ученике свих основних школа на територији града Смедерева, традиционалну манифестацију на подизању, неговању и ширењу читалачке културе под називом Такмичење за читалачку значку, која се реализује још од 1978. године под покровитељством Културно просветне заједнице Србије .

Њеним гашењем, целокупну манифестацију 2002. године на себе преузима Народна библиотека Смедерево, као једна од ретких библиотека у Србији која наставља годинама дугу традицију. Према задатом програму, који састављају библиотекари у сарадњи са наставницима основних школа, ученици врше одабир књига које ће прочитати и обрадити по одређеним правилима у својим читалачким дневницима.

 

Комисија Народне библиотеке Смедерево је у овогодишњој акцији „Читалачка значка“ примила и прегледала укупно 630 читалачких дневника.
У акцији је учествовало 18 основних школа, 7 градских и 11 из сеоских средина града Смедерева.
Ове године у Акцији су учествовали и допринос дали књижничари свих 10 огранака Народне библиотеке Смедерево на територији сеоских средина. 
Комисија је констатовала да су сви учесници Акције, њих 630, добитници Читалачке значке са ликом Петра Кочића, писца, песника и политичара.
Комисија је одабрала 40 читалачких дневника, чије ће ауторе Народна библиотека Смедерево наградити бесплатним уписом за 2017.годину.